Puding Laici Selasih yang sedap

Puding Laici Selasih.. Sedap. Bahan A: 20gm agar-agar bertali 3 cawan air 1 cawan gula Cara2: 1) Masak agar2 bersama air hingga larut agar2.. Masuk gula.. Larutkan gula Bahan B: 1 tin laici 1 tin susu cair 5 sudu kecil selasih.. Rendam sekejap Pewarna pink/ikut suka Cara2: 1) Asingkan air laici dgn laici.. Laici tu […]

Continue Reading

Cara untuk membuat Kuih Talam Cendol

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu’alaikum Dan selamat ptg semua. Resepi ptg ni talam cendol saya tunaikan Dan kongsikan. Semoga Allah berkati rezeki saya sekeluarga. Aamiin TALAM CENDOL Lapisan bawah Bahan A 150g gula 230G Tepung beras 1sdb tepung jagung 250ml Santan 500ml air 1 sdt garam Lapisan bawah Bahan B 200g cendol Panaskan kukus terlebih dahulu Campurkan semua […]

Continue Reading

Kek Milo Bakar

Haa kek ni cuma memerlukan 2 bahan sahaja dan terus done. Memang sedap dan tengah viral sekarang ni. Selamat mencuba. Bahan yang diperlukan adalah: 6 sudu besar Milo 4 biji telur 1 tutup esen vanilla Cara menyediakannya pula adalah: Mix je dlm 3/4 minit Masuk dlm loyang 8″x8″ dan bakar 25 minit api atas bawah […]

Continue Reading

Resepi Sambal Sotong untuk dimakan bersama Nasi Lemak

Sarapan pagi akak masak nasi lemak dan ada lauk sambal sotong kering dan sambal bilis biasa. Resepi sambal sotong pun ada. Resepi ini telah dikongsikan di laman FB Resepi Sedap. Bahan: Sotong kering 2 keping besar Cili kering Bawang besar Bawang putih Sedikit belacan Air asam jawa Garam dan gula Cara: Rendam sotong semalaman. Cara […]

Continue Reading

Resepi Apam Gebu Polkadot

Alhamdulillah.┬ásemoga bermanfaat juga kpd suri rumah yg lain. Resepi ini telah dikongsikan di laman FB Resepi Sedap. Bahan-bahan: 3 biji telur dari peti sejuk (gred A) 275 gm tepung gandum (2 1/2 cawan) 220 gm gula halus ( 1 cawan) 150 ml susu segar/ susu cair 3 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil ovalette** […]

Continue Reading

Resepi Kuih Puteri Ayu Cheese

Resepi ini telah dikongsikan dilaman FB Resepi Sedap. Bahan yang diperlukan adalah: 2 biji telur 1 cawan gula castor 2 cawan tepung gandum 1 cawan santan atau susu cair 1 sudu teh ovalette Pewarna pilihan Sedikit esen vanilla atau perisa pilihan Bahan Cream Cheese: 250 gm cream cheese 80 gm gula castor 25 ml air […]

Continue Reading

RESEPI CUCUR AYAM TANPA TEPUNG SEDAP!

Amboiiihh.. belum rasa tapi dah kata sedappp yeaaa.. kau tak puasa keeee.. hahahaha.. ok lah.. kali ni teman nak share dengan korang resepi yang ala-ala untuk mereka-mereka yang sedang diet Atkin tuh.. hihihihi.. termasuklah teman ni haa.. tapi diet AQtkin teman tak kemana pun.. asik mengelat, menipu, cheat ajo.. mana mau nyaaaa kan! Ok lah.. […]

Continue Reading

Resepi Ayam Goreng Mamak Yang Bikin Ketagih

Bahan-bahan: 1 ekor ayam 6 sudu makan tepung jagung 6 sudu makan tepung beras 3 tangkai daun kari Bahan untuk dikisar: 6 ulas bawang putih 2 inci halia 5 tangkai cili kering 2 sudu makan rempah kari 1 biji telur Garam secukup rasa 1 sudu makan serbuk lada sulah Cara: 1. Perap ayam dgn bhn […]

Continue Reading