Resepi Ayam Goreng Berempah untuk Nasi Lemak

Salam semua.Lama x share resepi kt sini.. Arini sy nak share resepi Ayam goreng berempah yg slu sy buat u untuk jualan nasi Lemak sy. Resepinya: 8 ketul paha/sayap/mana2 bhgian ayam yg anda suka. 6 ulas bwg putih 2 inci halia. 3 btg serai. (4 Bahan diatas di blend) 1 sb serbuk ketumbar 1 sb […]

Continue Reading

RESEPI KUIH LOMPANG

Bahan-bahan : 1 1/2 cawan tepung beras (cap 3 gajah) 1 sudu besar tepung ubi kayu 1 sudu kecil air kapur 1/2 cawan gula merah 1/2 cawan gula pasir (kalo x nk manis sgt…boleh kurangkn lg) 2 cawan air 3 helai daun pandan Hiasan di atas lompang : Kelapa parut yang putih secubit garam halus […]

Continue Reading

Resepi Putu Piring

RESEPI PUTU PIRING Bahan-bahan (untuk sekitar 15 keping) 2 cawan tepung beras 3/4 sudu garam 150ml air panas 1/2 cawan kelapa parut (ambil yg putih shj dan gaul dgn 1/2 sudu teh garam) 1/2 cawan gula melaka,diparut 5-6 helai daun pandan kain muslin (kain putih jarang berukuran 6-8inci persegi) Daun pisang digunting 2inci persegi Cara-membuatnya: […]

Continue Reading

RESEPI SUP SIAM ASLI

Hari tu , sis ada jamu anak saudara sis sup ni . Soalan pertama yang dikemukakan oleh deme , “ayong , ni tomyam ke”. hahahaha . gelak berguling sis waktu tu . Okey lalink . ni sup siam namanya . Sup yang masam2 pedas ­čÖé memang sedap kalau makan sekali dengan telur dadar. RESEPI SUP […]

Continue Reading

Puding Laici Selasih yang sedap

Puding Laici Selasih.. Sedap. Bahan A: 20gm agar-agar bertali 3 cawan air 1 cawan gula Cara2: 1) Masak agar2 bersama air hingga larut agar2.. Masuk gula.. Larutkan gula Bahan B: 1 tin laici 1 tin susu cair 5 sudu kecil selasih.. Rendam sekejap Pewarna pink/ikut suka Cara2: 1) Asingkan air laici dgn laici.. Laici tu […]

Continue Reading

Cara untuk membuat Kuih Talam Cendol

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu’alaikum Dan selamat ptg semua. Resepi ptg ni talam cendol saya tunaikan Dan kongsikan. Semoga Allah berkati rezeki saya sekeluarga. Aamiin TALAM CENDOL Lapisan bawah Bahan A 150g gula 230G Tepung beras 1sdb tepung jagung 250ml Santan 500ml air 1 sdt garam Lapisan bawah Bahan B 200g cendol Panaskan kukus terlebih dahulu Campurkan semua […]

Continue Reading

Kek Milo Bakar

Haa kek ni cuma memerlukan 2 bahan sahaja dan terus done. Memang sedap dan tengah viral sekarang ni. Selamat mencuba. Bahan yang diperlukan adalah: 6 sudu besar Milo 4 biji telur 1 tutup esen vanilla Cara menyediakannya pula adalah: Mix je dlm 3/4 minit Masuk dlm loyang 8″x8″ dan bakar 25 minit api atas bawah […]

Continue Reading

Resepi Sambal Sotong untuk dimakan bersama Nasi Lemak

Sarapan pagi akak masak nasi lemak dan ada lauk sambal sotong kering dan sambal bilis biasa. Resepi sambal sotong pun ada. Resepi ini telah dikongsikan di laman FB Resepi Sedap. Bahan: Sotong kering 2 keping besar Cili kering Bawang besar Bawang putih Sedikit belacan Air asam jawa Garam dan gula Cara: Rendam sotong semalaman. Cara […]

Continue Reading

Resepi Apam Gebu Polkadot

Alhamdulillah.┬ásemoga bermanfaat juga kpd suri rumah yg lain. Resepi ini telah dikongsikan di laman FB Resepi Sedap. Bahan-bahan: 3 biji telur dari peti sejuk (gred A) 275 gm tepung gandum (2 1/2 cawan) 220 gm gula halus ( 1 cawan) 150 ml susu segar/ susu cair 3 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil ovalette** […]

Continue Reading

Resepi Kuih Puteri Ayu Cheese

Resepi ini telah dikongsikan dilaman FB Resepi Sedap. Bahan yang diperlukan adalah: 2 biji telur 1 cawan gula castor 2 cawan tepung gandum 1 cawan santan atau susu cair 1 sudu teh ovalette Pewarna pilihan Sedikit esen vanilla atau perisa pilihan Bahan Cream Cheese: 250 gm cream cheese 80 gm gula castor 25 ml air […]

Continue Reading