Pulut Panggang Serunding Kelapa

Pulut: 2 cawan pulut -rendam semalaman 1 cawan santan pekat + sikit garam 15 keping daun pisang -layur i. Kukus pulut yang dah direndam semalaman. ii. Bila dah masak,semasa masih panas gaulkan dengan santan yang sudah dicampur sedikit garam.. iii.Layur daun pisang & lap Serondeng Kelapa 1 biji kelapa parut putih(+- 4 cawan) 2 sudu […]

Continue Reading

Resepi Mee Sizzling senang dan sedap

Rumah saya takde hot plate. Tapi banyak sangat loyang kek macam2 saiz ada. Yang saya pakai ni loyang untuk rainbow cake saiz 8″. Saya sertakan sekali resepi mee sizzling senang dan sedap. Lepas ni tak payah makan kat kedai dah. Resepi ni cukup untuk sepeket mee sizzling yang ada 5 sanggul tu. Bahan-bahan: 3 sudu […]

Continue Reading

Cara membuat Air Teh 3 Layer

Jom buat air teh 3 layer. Selalu order dekat kedai je. Buat sendiri je senang!Lemak manis berkrimmmm.Resepi cuma guna 3 bahan, Susu cair,gula melaka,teh atau sirap. Rebus seketul gula melaka dgn secawan air smpai pekat,biar sejuk. Step pertama, tuang air gula, Lepastu masuk air batu sampai penuh, Seterusnya tuang susu cair,jgn risau sebab susu tak akan bercampur […]

Continue Reading

Resepi Ayam Goreng Berempah untuk Nasi Lemak

Salam semua.Lama x share resepi kt sini.. Arini sy nak share resepi Ayam goreng berempah yg slu sy buat u untuk jualan nasi Lemak sy. Resepinya: 8 ketul paha/sayap/mana2 bhgian ayam yg anda suka. 6 ulas bwg putih 2 inci halia. 3 btg serai. (4 Bahan diatas di blend) 1 sb serbuk ketumbar 1 sb […]

Continue Reading

RESEPI KUIH LOMPANG

Bahan-bahan : 1 1/2 cawan tepung beras (cap 3 gajah) 1 sudu besar tepung ubi kayu 1 sudu kecil air kapur 1/2 cawan gula merah 1/2 cawan gula pasir (kalo x nk manis sgt…boleh kurangkn lg) 2 cawan air 3 helai daun pandan Hiasan di atas lompang : Kelapa parut yang putih secubit garam halus […]

Continue Reading

Resepi Putu Piring

RESEPI PUTU PIRING Bahan-bahan (untuk sekitar 15 keping) 2 cawan tepung beras 3/4 sudu garam 150ml air panas 1/2 cawan kelapa parut (ambil yg putih shj dan gaul dgn 1/2 sudu teh garam) 1/2 cawan gula melaka,diparut 5-6 helai daun pandan kain muslin (kain putih jarang berukuran 6-8inci persegi) Daun pisang digunting 2inci persegi Cara-membuatnya: […]

Continue Reading

RESEPI SUP SIAM ASLI

Hari tu , sis ada jamu anak saudara sis sup ni . Soalan pertama yang dikemukakan oleh deme , “ayong , ni tomyam ke”. hahahaha . gelak berguling sis waktu tu . Okey lalink . ni sup siam namanya . Sup yang masam2 pedas 🙂 memang sedap kalau makan sekali dengan telur dadar. RESEPI SUP […]

Continue Reading

Puding Laici Selasih yang sedap

Puding Laici Selasih.. Sedap. Bahan A: 20gm agar-agar bertali 3 cawan air 1 cawan gula Cara2: 1) Masak agar2 bersama air hingga larut agar2.. Masuk gula.. Larutkan gula Bahan B: 1 tin laici 1 tin susu cair 5 sudu kecil selasih.. Rendam sekejap Pewarna pink/ikut suka Cara2: 1) Asingkan air laici dgn laici.. Laici tu […]

Continue Reading

Cara untuk membuat Kuih Talam Cendol

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu’alaikum Dan selamat ptg semua. Resepi ptg ni talam cendol saya tunaikan Dan kongsikan. Semoga Allah berkati rezeki saya sekeluarga. Aamiin TALAM CENDOL Lapisan bawah Bahan A 150g gula 230G Tepung beras 1sdb tepung jagung 250ml Santan 500ml air 1 sdt garam Lapisan bawah Bahan B 200g cendol Panaskan kukus terlebih dahulu Campurkan semua […]

Continue Reading

Kek Milo Bakar

Haa kek ni cuma memerlukan 2 bahan sahaja dan terus done. Memang sedap dan tengah viral sekarang ni. Selamat mencuba. Bahan yang diperlukan adalah: 6 sudu besar Milo 4 biji telur 1 tutup esen vanilla Cara menyediakannya pula adalah: Mix je dlm 3/4 minit Masuk dlm loyang 8″x8″ dan bakar 25 minit api atas bawah […]

Continue Reading
1 2 3 14